
Duurzaam?
Na alle gekheid op een stokje nu dan wat echte informatie: We kozen voor houtskeletbouw en gebruiken daarvoor Europees hout (soms ecologisch verduurzaamd) met FSC-keurmerk. Vilam lariks (oftewel gevingerlast en dus stijver) en accoya. Liever lokaal hout dan tropisch hout, is onze mening.
We isoleren met C-kwaliteit alpacawol (dat is wat de fokkers meestal weggooien omdat het voor de wolindustrie onbruikbaar is) en isovlas. Isovlas kennen we al, dat is superprettig in gebruik, ruikt heerlijk en je kunt het gemakkelijk verwerken. Niet te duur en optimale isolatiewaarden…
Alpacawol is nieuw voor ons maar na wat internetstudies en gesprekken met duurzame bouwers en alpacafokkers, hebben we besloten de gok te wagen. Dus nu liggen er al zo’n 80 zakken wol onder de stacaravan.
De woonkeuken en woonkamer liggen op het zuiden, aan de achterzijde van het huis. Over de hele breedte loopt daar een 2,5 m diepe veranda die ervoor zorgt dat we niet te veel zonnestraling in de zomer binnen krijgen. In de winter, bij laagstaande zon, komt de zonnewarmte wel binnen.
Geen gewone C.V.
We kozen voor een buffervat van 840 L met daarin een ‘tapwatervat’ van 160 L en een losse boiler van 140 L tapwater (voor douche etc). Het buffervat wordt verwarmd door 2 zonnecollectoren op het zuidelijk georiënteerde dak en door een CV-houtkachel. Het warme water van het buffervat wordt gebruikt voor de vloerverwarming op de begane grond, enkele laag-temperatuur radiatoren op de verdieping en de wasmachine.
In de keuken komt een Qooker.
De houtkachel in de woonkamer is extra geïsoleerd en geeft daardoor weinig warmte af in de woonkamer (maar wel sfeer en vlammetjes om lekker naar te staren J). 80% van de warmte gaat naar het buffervat. Dit zorgt er hopelijk voor dat we regelmatig lekker kunnen stoken zonder weg te fikken… we gaan het zien.
Verder installeren we een warmte-terugwininstallatie die het huis ventileert en daarbij de verwarmde lucht gebruikt om koude buitenlucht voor te verwarmen (en in de zomer vice versa).
En dankzij de optimale isolatie (Triple glas in woonkamer en woonkeuken, HR++ glas in overige ruimtes), Rc-waarden van minimaal 5.0 en het dampopen, houten skelet met natuurlijke isolatie in dak en wanden (isovlas en alpacawol) verwachten de kenners dat dit een thuis wordt met een optimaal binnenklimaat. We zijn erg benieuwd!
We hebben besloten geen gasaansluiting te nemen en gaan koken op inductie. Ik mis ons oude gasfornuis nu enorm (in de stacaravan hebben de gaspitten alleen een sudderstand en is de oven vooral geschikt voor levensmoeie bezoekers – ik heb een zwaar leven, nee echt heel zwaar) dus hoe gaat dat straks met die nieuwerwetse inductieplaat. Ook dat gaan we afwachten.
En tot slot: zonnepanelen, of beter gezegd: PV-panelen in jargon. Ons dak is er speciaal voor ontworpen qua hellingshoek en situering. Bij ons vorige huis haalden we al een mooi rendement, hier zal het nog beter worden. En dan weer lekker de wasmachine aanzetten en kijken naar de teruglopende elektrameter…jippie!